Τετάρτη 25 Αυγούστου 2010

Η ναυμαχία στους Αιγός ποταμούς

Τα φύλλα εργασίας που συμπληρώνουμε στο σχολείο

Σημειώσεις Ξενοφώντα

Στο τέλος της ενότητας συζητήσαμε για την τύχη των αιχμαλώτων πολέμου στην αρχαιότητα και σήμερα. Αναφερθήκαμε στη Σύμβαση της Γενεύης και στις παραβιάσεις των δικαιωμάτων στην εποχή μας.


Η τύχη των αιχμαλώτων

Συνθήκη Γενεύης
Οι Συμβάσεις της Γενεύης αποτελούνται από τέσσερις συνθήκες, και τρία συμπληρωματικά πρωτόκολλα, οι οποίες θέτουν τις βάσεις του διεθνούς δικαίου για την ανθρωπιστική διαχείριση των θυμάτων του πολέμου. Ο όρος Σύμβαση της Γενεύης υποδηλώνει τις συμφωνίες του 1949, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στα πλαίσια διαπραγματεύσεων μετά τη λήξη του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου (1939 -45), και ανανέωσαν τους όρους των πρώτων τριών συνθηκών (1864, 1906, 1929), προσθέτοντας μία τέταρτη συνθήκη. Τα άρθρα της Τέταρτης Σύμβασης της Γενεύης (1949) ορίζουν εκτενώς τα βασικά δικαιώματα των αιχμαλώτων (πολιτών και στρατιωτών) κατά τη διάρκεια του πολέμου, θεμελιώδεις προστασίες για τους τραυματίες και θεμελιώδεις προστασίες για τους πολίτες μέσα ή γύρω από πολεμική ζώνη. Οι Συμβάσεις του 1949 επικυρώθηκαν εν όλω ή με επιφυλάξεις από 194 χώρες[1].

Παραβιάσεις της σήμερα

Αμπού Γκράιμπ
Το 2003, ο Μποτέρο συγκλονισµένος από τις φωτογραφίες των βασανιστηρίων στο Αµπού Γκράιµπ που τραβήχτηκαν µάλιστα από τους ίδιους τους θύτες και βασανιστές ως τρόπαια και θλιβερά ενθύµια της κτηνωδίας τους, άρχισε να σχεδιάζει µια νέα σειρά πινάκων απεικονίζοντας τη φρίκη που αντίκρισε κατάµατα ολόκληρη η ανθρωπότητα λίγο µετά τη λήξη του πολέµου στο Ιράκ. Οι πίνακες ολοκληρώθηκαν το 2005 και εκτέθηκαν για πρώτη φορά στο Palazzo Venezia της Ρώµης, από το µπαλκόνι του οποίου ο Μπενίτο Μουσολίνι εκφωνούσε στα πλήθη τις ξενοφοβικές φασιστικές του φανφάρες. Αξιοσηµείωτο είναι πως ο Μποτέρο δεν δηµιούργησε τους πίνακες βλέποντας αυτές τις φωτογραφίες καθώς, όπως δήλωσε, προσπάθησε να αποφύγει την οπτική επαφή µε το θέµα. Αντιθέτως, προτίµησε να αναπαράγει και να αποδώσει µε τον πιο ωµό ρεαλισµό τα γεγονότα διαβάζοντας τις γραπτές περιγραφές τους από το αµερικάνικο περιοδικό New Yorker και τις ευρωπαϊκές εφηµερίδες. Και παραδόξως σχεδίασε ακριβώς τα όσα έδειχναν οι φωτογραφίες χωρίς να τις έχει δει!

Γκουαντάναμο

Ο κόλπος του Γκουαντάναμο βρίσκεται στα νοτιοανατολικά της Κούβας και η φυσική του τοποθεσία το καθιστά οχυρό αφού περιβάλλεται από απόκρημνους βραχώδεις λόφους και είναι αποκομμένο από την κουβανική ενδοχώρα. Ήρθε στην επικαιρότητα και έγινε ευρέως γνωστό σε όλους μας μετά την τρομοκρατική επίθεση της 11 ης Σεπτεμβρίου του 2001 όταν στην ήδη υπάρχουσα αμερικανική ναυτική βάση , δημιουργήθηκε ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης για υπόπτους τρομοκρατίας προερχόμενους κυρίως από το Ιράκ και το Αφγανιστάν ως μέλη των Ταλιμπάν και της Αλ Καΐντα.
Τέσσερις μήνες μετά την πτώση των δίδυμων πύργων, στις 11 Ιανουαρίου του 2002, κατάφτασαν οι πρώτοι είκοσι κρατούμενοι στις νέες αυτές φυλακές ενώ τέσσερις μέρες αργότερα έφτασαν άλλοι τριάντα από το Αφγανιστάν. Από το Γκουαντάναμο έχουν περάσει συνολικά περίπου 800 άνθρωποι εκ των οποίων οι 379 έχουν απελευθερωθεί.

Οι ΗΠΑ και η κυβέρνηση Μπούς επέλεξαν αυτούς τους συλληφθέντες να τους μετονομάσουν σε «εχθρικούς μαχητές» ή σε «μαχητές εκτός νόμου» από αιχμάλωτους πολέμου ώστε να μην έχουν τα δικαιώματα που εξασφαλίζει η Συνθήκη της Γενεύης στους κρατούμενους πολέμου. Οι περισσότεροι από αυτούς μάλιστα έχουν συλληφθεί χωρίς ούτε καν να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες. Πράξεις κατά γενική ομολογία εντελώς αυθαίρετες. Επίσης λόγο του ότι το Γκουαντάναμο ανήκει στην επικράτεια της Κούβας οι κρατούμενοι δεν μπορούν να διεκδικήσουν τα συνταγματικά δικαιώματα των φυλακισμένων στις Ηνωμένες Πολιτείες όπως πχ πρόσβαση σε δικαστήριο και μια δίκαιη δίκη.

Οι φυλακές αυτές χαρακτηρίζονται από τον διεθνή τύπο ως κολαστήρια αφού οι συνθήκες κράτησης είναι άθλιες και απάνθρωπες. Οι παράνομα κρατούμενοι φυλακισμένοι φορούν την χαρακτηριστική πορτοκαλί στολή ,δεν έχουν δικαίωμα επισκεπτηρίου και διαμένουν σε κελία που στην ουσία είναι κλουβιά κατασκευασμένα από σύρμα και τα κρεβάτια είναι πεταμένα στρώματα σ το πάτωμα. Η διαδικασία εκμαίευσης πληροφοριών που σύμφωνα με την κυβέρνηση Μπούς ήταν ιδιαίτερα επιτυχής περιλαμβάνει εικονικούς πνιγμούς ,στέρηση τροφής και άλλων ειδών βασανιστήρια και εξευτελισμό της προσωπικότητας του ανθρώπου. Η Διεθνής Αμνηστία έχει χαρακτηρίσει τις φυλακές «σύγχρονο γκουλαγκ». Υπό αυτές τις άθλιες συνθήκες κράτησης δεν προκαλεί περιέργεια το γεγονός ότι έχουν σημειωθεί τρεις αυτοκτονίες και πολλές άλλες απόπειρες.



Σημ. Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ομπάμα είχε υποσχεθεί προεκλογικά ότι θα κλείσει το Γκουαντάναμο, ωστόσο η υπόσχεση αυτή δεν έχει μέχρι σήμερα υλοποιηθεί.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου